Република България
Комисия за противодействие на корупцията и
за отнемане на незаконно придобитото имущество
Начало>Актуално>Новини>Експерти обсъдиха въвеждане на антикорупционно образование на форум на КПКОНПИ


Актуално - Новини

10.10.2018 | 00:00

Експерти обсъдиха въвеждане на антикорупционно образование на форум на КПКОНПИ

Антикорупционното обучение трябва да навлезе на всички нива в българското образование, за да се постигнат трайни и реални резултати, които обществото очаква. Около тази теза се обединиха участниците в първия форум, организиран от Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) съвместно с фондация „Конрад Аденауер“ и със съдействието на Министерството на образованието и науката (МОН) и Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика към Народното събрание.

Заложените детайли в програмите на всички нива на обученията представиха пред форума още министърът на образованието г-н Красимир Вълчев, г-н Трифон Трифонов, директор на дирекция "Превенция на корупцията" към Комисията, гл. ас. д-р Ивелина Петкова, от УНСС. В конференцията участваха и г-н Торстен Гайслер – ръководител на българското бюро на Фондация "Конрад Аденауер", проф. д.ик.н. Стати Статев, ректор на УНСС, г-н Борис Ячев, председател на Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика към Народното събрание, както и г-н Алесандро Бутиче, комуникационен експерт, бивш говорител на Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ.

"Тази конференция ще е много сериозен знак кое е важно в нашата работа“, подчерта пред участниците председателят на КПКОНПИ г-н Пламен Георгиев. По думите му комисията не е иноватор в поставянето на тази тема, тъй като антикорупционното образование е нещо, което се прилага в много държави. „Корените на корупционното поведение не са в законите и в тяхното прилагане. Дори да хванем всички извършители на корупционни престъпления, няма да изкореним това престъпление. У нас корупционните проблеми започнаха да се приемат като нещо, което не е чак толкова укоримо. Няма видима обществена нетърпимост към определени хора, които извършват корупционни практики", подчерта той.

„Комисията няма да постигне обаче резултати, ако няма подкрепата и на всички останали институции и неправителствените организации. Ние си даваме сметка, че ефектът от антикорупционното обучение няма да дойде бързо. Може би ще е нужно да се сменят едно или две поколения. Въпросът е да има промяна в личностната, ценностна система на децата, след това тя да бъде възприета и от цялото общество", заяви председателят на КПКОНПИ.

„Тъй като корупцията е етичен и морален проблем, значението на образованието в борбата с нея е огромно, както се подчертава и в Член 13 от Конвенцията на ООН срещу корупцията“, заяви ръководителят на българското бюро на Фондация "Конрад Аденауер" г-н Торстен Гайслер. По думите му, макар да е важно темата да бъде включена в учебната програма, не по-малко внимание трябва да се обърне и на поднасянето й чрез гост-лектори и дебати, както и чрез различни видове състезания и специализирани изложения. „Като представител на Фондация Конрад Аденауер в България съм имал възможността да се срещам и с много представители на по-младото поколение и при всичките си разговори със студенти и ученици те са се отнасяли към корупцията като към проблем, а не като „начин на живот“, затова не смятам, че в борбата с корупцията се започва „от нулева база“, подчерта още г-н Гайслер. По думите му обаче всички участници във форума трябва да са наясно, че има да се свърши много работа в тази насока.

"Няма съмнение, че чрез образователната система можем да постигнем най-устойчиви резултати по отношение на тази политика. За да водим пълноценен живот, ние трябва да бъдем и добри граждани", заяви пред участниците в конференцията министърът на образованието г-н Красимир Вълчев като подчерта, че идеята за антикорупцията като част от гражданското образование е била провокирана от КПКОНПИ. Според министъра, тематиката може да се изучава в предмети като етика и право, философия, история, както и в часовете на класа.

"Парламентарната Комисия, чийто председател съм аз, обсъди и прие проект на образователна стратегия в тази насока, с ясното съзнание, че това е една сериозна подкрепа към новосъздадената КПКОНПИ, както и на Министерството на образованието, за сериозна работа в тази насока", подчерта г-н Борис Ячев. По думите му е спешно и необходимо да се търсят нови антикорупционни подходи и образованието е инструмент с голям потенциал.

„Корупцията е ракът на модерната демокрация и е лош етикет, който е бил прикачан към България твърде дълго“, заяви пред аудиторията комуникационният експерт г-н Алесандро Бутиче. По думите му, макар корупцията да е престъпление срещу обществото, тя е преди всичко културен проблем и като такъв на нея трябва да се противодейства най-вече чрез образоване на гражданите, чрез информация и комуникация.

„От тази гледна точка, всяка информация и комуникация на администрацията и публичните компании трябва да се възприема не само като услуга към гражданите, но и като средство за превенция на корупцията“, подчерта г-н Бутиче и допълни, че образоването на обществото по темата антикорупция трябва да бъде цел не само на антикорупционните институции, но и на всички публични власти. „Антикорупционните послания трябва да бъдат разпространявани чрез телевизионна и радио реклама, чрез плакати, телефонни приложения и чрез социалните медии, както и чрез телевионни сериали върху корупционни случаи“, подчерта той.

Българските граждани заслужават най-добрата защита срещу корупцията и проактивната комуникация и образованието са сред възможно най-добрите средства, бе категоричен Алесандро Бутиче.

Връщане към списък