Република България
Комисия за противодействие на корупцията и
за отнемане на незаконно придобитото имущество
Начало>Актуално>Новини>Инспектори на КОНПИ и прокурори ще работят съвместно в разследващи екипи


Актуално - Новини

03.09.2013 | 00:00

Инспектори на КОНПИ и прокурори ще работят съвместно в разследващи екипи

Споразумение за създаване на съвместни екипи подписаха днес председателят на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) Пламен Георгиев и Главният прокурор Сотир Цацаров.

 

Доброто сътрудничество между Комисията и Прокуратурата, изградено на база подписаната преди няколко месеца Инструкция за взаимодействие, се доразвива с днешното Споразумение. В него се набелязват конкретни мерки, според които двете институции ще обменят информация и ще си оказват съдействие при случаи на несъответствие между доходите на разследваните лица и притежаваното от тях имущество, както и при установяването дали то е придобито по законен път.

 

Такива екипи ще се създават задължително при всеки случай, свързан с разследване на пране на пари. При необходимост ще се сформират и при работа върху организирани престъпни групи длъжностно присвояване, документни измами и контрабанда в особено големи размери злоупотреби със средства от еврофондове укриване на данъци производство или притежание на наркотици и др. тежки престъпления.

 

Според подписаното Споразумение, когато дадено лице бъде привлечено като обвиняем, наблюдаващият прокурор незабавно ще уведомява териториалната дирекция на КОНПИ, след което ще бъде сформиран и съвместен екип от прокурори и инспектори. Той ще провежда периодични срещи, на които ще се обменя информация за хода на досъдебното производство и проверката по установяване на незаконно придобито имущество. Ще се планират и следващите действия на разследващите.

 

Екипите ще работят под общото ръководство на председателя на КОНПИ и Главния прокурор.

Връщане към списък