Република България
Комисия за противодействие на корупцията и
за отнемане на незаконно придобитото имущество
Начало>Актуално>Новини>КОНПИ иска отнемане на имоти за над 7 млн. лв. от двама бургазлии


Актуално - Новини

23.10.2015 | 00:00

КОНПИ иска отнемане на имоти за над 7 млн. лв. от двама бургазлии

Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) е внесла в Бургаския окръжен съд искове за отнемане на имущество на обща стойност 7 131 050 лв. от Николай Алексиев и Емил Бакърджиев.

От Николай Алексиев и семейството му се претендира имущество за 4 462 603 лв. То включва хотел и къща в Поморие, апартамент в Бургас, 4 автомобила и моторна лодка, както и суми от продажба на имущество, средства по банкови сметки и левова равностойност на дружествени дялове. Проверката на КОНПИ е установила, че Алексиев е съдружник в няколко строителни фирми, които не са разпределяли печалба.

Процедурата срещу Алексиев е по реда на новия Закон за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество. През 2013 г. Алексиев бе задържан от митничарите на летище Бургас след пристигането му с полет от Москва. Според официалното прессъобщение той носел 250 000 евро в брой в ръчния си багаж, без да ги декларира. Сумата била на руски гражданин с цел покупка и обзавеждане на апартаменти край морето и не е включена в иска на КОНПИ.

От Емил Бакърджиев и семейството му се претендира имущество за 2 668 447 лв. То включва 12 ниви на територията на няколко общини в Бургаска област, както и суми по сметки и от продажба на имущество.

Процедурата срещу него е по реда на отменения Закон за отнемане в полза на държавата на имущество, придобито от престъпна дейност. Бакърджиев има влязла в сила присъда за лихварска дейност в периода 2003 - 2009 г. на територията на Бургас и Слънчев бряг.

Връщане към списък