Република България
Комисия за противодействие на корупцията и
за отнемане на незаконно придобитото имущество
Начало>Актуално>Новини>КОНПИ отне имущество след присъда във Франция


Актуално - Новини

11.05.2016 | 00:00

КОНПИ отне имущество след присъда във Франция

IMG_0189.jpg

Върховният касационен съд (ВКС) не допусна касационно обжалване и потвърди отнемането на имущество за 124 156 лв. от Вели Мехмед по иск на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ). Процедурата срещу него е по отменения Закон за отнемане в полза на държавата на имущество, придобито от престъпна дейност. Той има присъда за трафик на жени, издадена от френски съд, която попада в приложното поле на закона. От него се отнема апартамент във Варна, две ниви и 5 автомобила.

След изтичането на законовия срок за обжалване в сила влезе и решение на Варненския окръжен съд по иск на КОНПИ срещу Тоньо Тонев, станал популярен като отец Антоний от бургаския квартал Горно Езерово. Самозваният духовник от алтернативния синод на Инокентий в момента излежава 7-годишна присъда след групирането на няколко присъди за измами. От него се отнема имущество на обща стойност 239 160 лв., което включва двуетажна къща във Варненско, два леки автомобила и суми от продажба на имущество и преминали по банкови сметки.

Същевременно ВКС върна за ново разглеждане от друг състав на Варненския окръжен съд иска на КОНПИ за отнемане на имущество на обща стойност 446 245 лв. от Яхия Хашиев, чеченец с руски паспорт, който от години живее в България. ВКС потвърждава наличието на причинно-следствена връзка между извършеното от Хашиев престъпление – документна измама – и претендираните от КОНПИ два имота във Варна и суми, преминали по сметки. Съдът отменя решенията на Варненския окръжен и Варненския апелативен съд, според които няма причинно-следствена връзка и КОНПИ няма основания за своя иск.

Връщане към списък