Република България
Комисия за противодействие на корупцията и
за отнемане на незаконно придобитото имущество
Начало>Актуално>Новини>КОНПИ отнема имущество по издадена присъда в друга държава


Актуално - Новини

07.08.2013 | 00:00

КОНПИ отнема имущество по издадена присъда в друга държава

Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) отне от Христо Стоянов имущество на стойност 919 050 лв.

Случаят е прецедент в работата на Комисията, защото процедурата за конфискация е в следствие на постъпило уведомление за произнесена присъда от първоинстанционния съд на гр. Брюксел, Кралство Белгия.  

Стоянов е осъден в Белгия за ръководене на организирана престъпна група, сводничество и трафик на хора.

Държавата конфискува три поземлени имота, разположени един до друг и обединени в едно общо заграждение с обща площ от 4700 кв.м. Имотите се намират на главната улица във вилната зона в гр.Сливен. В тях има изградени следните постройки: магазин за хранителни стоки и кафене със застроена площ от 208 кв.м.,  сграда от 32 кв.м., сграда от 39 кв.м., сграда от 12 кв.м. и сграда на два етажа с разгърната застроена площ от 162 кв.м. Характерно за отнемането на тези имоти е, че са били прехвърлени на близки роднини и сделките за покупко-продажба са обявени от съда за недействителни.

Отнетото в полза на държавата имущество включва и суми от продажби на обща стойност 596 200 лв. Това са пет недвижими имота в курортен комплекс „Слънчев бряг“ - два апартамента от 64 кв.м. и 66 кв.м., две ателиета по 43 кв.м. и офис с площ 21 кв.м. Конфискуват се и суми от продажбите на дворно място от 563 кв.м. в с. Жеравна (община Котел), апартамент в Хасково с площ от 77 кв.м., два поземлени имота с вилна сграда в община Сливен и лек автомобил БМВ.

По случая е работила териториалната дирекция на КОНПИ в Бургас.

Връщане към списък