Република България
Комисия за противодействие на корупцията и
за отнемане на незаконно придобитото имущество
Начало>Актуално>Новини>КОНПИ приключва успешно международен проект за 1 млн. евро


Актуално - Новини

28.11.2016 | 00:00

КОНПИ приключва успешно международен проект за 1 млн. евро

Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) приключва успешно проект „Усъвършенстване на системата за установяване на активи в България“ с безвъвзмездната финансова помощ на Норвежкия финансов механизъм и Съвета на Европа на стойност 1 млн. евро. Това съобщи председателят на КОНПИ г-н Пламен Георгиев като уточни, че в резултат на консервативната политика на Комисията са реализирани икономии при изразходване на средствата. Той участва в заключителна пресконференция по проекта. На нея присъстваха и Ирина Талиану от Съвета на Европа и представителите на МВР Комня Инджова и Димитър Георгиев от името на програмния оператор по програма BG 13 на Норвежкия финансов механизъм.

От думите на г-н Пламен Георгиев стана ясно, че в рамките на проекта са проведени 14 специализирани работни срещи и семинари, на които с участието на експерти от Съвета на Европа са обсъдени различни аспекти от работата на Комисията и взаимодействието й с другите институции в процеса на установяването на незаконно придобитото имущество.

Друг важен резултат е провеждането на чуждоезиково обучение, което ще позволи на служителите на КОНПИ да работят с чуждестранни документи в оригинал, обясни още председателят на Комисията. Той припомни, че бързината е много важна в случаите, когато трябва да се попречи на разпореждането със собственост от страна на проверявано лице.

В рамките на проекта предстои внедряването и на система за видеоконферентна връзка между 14 локации, така че инспекторите в бюрата и дирекциите на КОНПИ да пестят време от пътуване за заседания на комисията в София и да могат да се концентрират върху основната си дейност – установяване на активите на проверяваните лица и защита на исковете на КОНПИ в съда, обясни още г-н Пламен Георгиев.

Той изрази очакване, че до края на 2016 г. общата стойност на спечелените от Комисията дела ще надвиши 20 млн. лв. като до момента сумата е 18.5 млн. лв. Предстои и разглеждане на второ четене в Народното събрание на промени в Закона за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество, след като измененията бяха подкрепени от парламентарната правна комисия. Предвидено е намаляване на прага на несъответствие между доходите и имуществото на проверяваните лица на 150 хиляди вмето сегашните 250 хиляди лв.. Това ще повиши ефективността на Комисията, тъй като към момента между 15 и 20 проверки годишно се прекратяват, тъй като е открито необяснимо богатство за над 150 хиляди лв., но под четвърт милион.

Връщане към списък