Република България
Комисия за противодействие на корупцията и
за отнемане на незаконно придобитото имущество
Начало>Актуално>КПКОНПИ и Клуб ЖСК подписаха меморандум за сътрудничество


Актуално

27.09.2018 | 00:00

КПКОНПИ и Клуб ЖСК подписаха меморандум за сътрудничество

27092018_memorandum_JSK.JPG

Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) и Клуб „Журналисти срещу корупцията” (ЖСК) сключиха Меморандум за сътрудничество. Документът беше подписан от председателя на КПКОНПИ г-н Пламен Георгиев и председателя на Управителния съвет на Клуб ЖСК г-жа Ренета Николова. На срещата присъстваха и членът на КПКОНПИ г-н Пламен Йоцов, както и почетният член на журналистическата организация г-н Алесандро Бутиче, кодиректор на списание Più Europei и вицепрезидент за Европа на PIUE (Pubblicisti Italiani Uniti per l'Europa – Италиански публицисти за Европа). Целта на подписания Меморандум е двете страни да обединят своите усилия, експертиза и дейности за търсене на оптимални решения в борбата с корупцията.

Документът предвижда сътрудничество при провеждането на обучения и обмен на експертиза и опит по отношение на превенцията и предотвратяването на корупционни практики, както и чрез предоставяне на данни за корупционни практики, идентифицирани при упражняването на журналистическата дейност.

 „Клуб-ЖСК беше една от първите организации, с която се срещнахме и на чиято подкрепа ще разчитаме в работата на нашата Комисия. С подписания Меморандум официализираме двустранното ни желание да обединим усилията си в борбата с корупцията и най-вече за нейната превенция“, подчерта при подписването на Меморандума г-н Пламен Георгиев.

„За нашия клуб приемането на антикорупционния закон и създаването на Комисията е осъществена мечта и решителна крачка в битката срещу корупцията. Ние бяхме първата организация, която още преди 10 г. заяви, че трябва да има закон за борбата срещу корупцията и да бъде създадена специална структура, която да разполага с нужните правомощия“, каза по време на срещата председателят на УС на Клуб ЖСК г-жа Ренета Николова.

„Информираността на обществото е от съществено значение за превенцията на корупцията, а както е известно и от медицината - превенцията винаги е по-добра от лекарството “, коментира почетният член на Клуб – ЖСК г-н Алесандро Бутиче, който е и бивш говорител на OLAF и създател на Комуникационната мрежа на организацията- OAFCN. Той сподели добри практики в антикорупционното обучение от различни държави и прие поканата да бъде един от лекторите на предстоящата конференция „Антикорупционното образование – ефективен инструмент за превенция на корупцията“, която се организира от КПКОНПИ.

Връщане към списък