Република България
Комисия за противодействие на корупцията и
за отнемане на незаконно придобитото имущество
Начало>Актуално>Новини>КПКОНПИ и Омбудсманът на Република България подписаха споразумение за сътрудничество


Актуално - Новини

21.11.2018 | 00:00

КПКОНПИ и Омбудсманът на Република България подписаха споразумение за сътрудничество

2018.11.21-ombudsman.JPG

 Правото на живот в свободна от корупция среда е основно човешко право. Около тази идея се обединиха председателят на КПКОНПИ г-н Пламен Георгиев и Омбудсманът на РБ г-жа Мая Манолова при подписването на меморандум между двете институции. По време на срещата двете страни обсъдиха възможността за създаването на работещ механизъм, така че проблемите на гражданите, които те споделят пред обществения защитник, да стигат като сигнали до инспекторите на Комисията, когато се отнасят до корупционни престъпления.

 

 „Това би помогнало информацията да стига до нашата специализирана дирекция, тъй като към момента все още нямаме териториални структури, които се занимават с противодействието на корупцията“, подчерта г-н Георгиев. По думите му допълнителен проблем е, че много често хората се притесняват да подадат сигнал и да се подпишат под него, докато в същото време изследванията показват, че доверието в Омбудсмана е високо и гражданите с желание споделят проблемите си с нея.

 

 Подписаното днес споразумение предвижда двете институции да си партнират в широк кръг инициативи, имащи за цел превенцията и противодействието на корупцията.

 

 При подписването на документа присъстваха още г-н Трифон Трифонов, директор на дирекция „Превенция на корупцията“ в КПКОНПИ и заместникът на обществения защитник доц. Диана Ковачева.

 

21.11.2018

 

Връщане към списък