Република България
Комисия за противодействие на корупцията и
за отнемане на незаконно придобитото имущество
Начало>Актуално>Новини>КПКОНПИ и Специализираната прокуратура с антикорупционна акция в Перник


Актуално - Новини

28.02.2018 | 00:00

КПКОНПИ и Специализираната прокуратура с антикорупционна акция в Перник

Служители от дирекция „Противодействие на корупцията“ на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) участваха в специализирани процесуално-следствени действия по досъдебно производство за сключване на неизгодна сделка от длъжностно лице през 2014 г., от която за община Перник е произлязла значителна вреда. С решаващият принос на служителите на КПКОНПИ са установени адресите, на които е направено претърсване – жилища и офиси. Обект на досъдебното производство са двама бивши кметове на Перник. Акцията, която е втората по реда на новия Закон за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, е резултат на съвместните действия на КПКОНПИ, Специализираната прокуратура и МВР.

„Нещата ще стават все по-сериозни за хора, които са злоупотребили или които смятат, че могат да продължават да злоупотребяват. Това е само началото,“ заяви директорът на дирекция „Противодействие на корупцията“ на КПКОНПИ Антон Славчев.

„Това е поредният добър случай на взаимодействие с комисията за противодействие на корупцията,“ подчерта ръководителят на Специализираната прокуратура Иван Гешев. По думите му хората, които извършват корупционни действия вече трябва да имат предвид, че съществува сериозен риск срещу тях да застане държавата. „Далеч сме от мисълта, че ще спрем всички подобни практики, но ще направим всичко възможно с потенциала, с който разполагаме, да си свършим работата“, допълни той.

Основанието за образуване на досъдебното производство и разследвавнето е доклад на Агенцията за държавна финансова инспекция, който обхваща периода 2012-2016 г. С предварително разрешение на Специализирания наказателен съд се претърсват жилища и офиси на фирми.

Връщане към списък