Република България
Комисия за противодействие на корупцията и
за отнемане на незаконно придобитото имущество
Начало>Актуално>Новини>От началото на годината е отнето незаконно придобито имущество за над 7 млн. лв.


Актуално - Новини

11.06.2013 | 00:00

От началото на годината е отнето незаконно придобито имущество за над 7 млн. лв.

От началото на 2013 г. до м. май (включително), в резултат от работата на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ), държавата е конфискувала  имущество на 23 лица.

Стойността на отнетата собственост възлиза на 7  196 848 лв., в които се включват: недвижими имоти (апартаменти, земеделски земи, къщи и офиси), моторни превозни средства (автомобили, камиони и др.), наличности по банкови сметки, дялове от търговски дружества, както и левовата равностойност от продажната цена на недвижими имоти, леки автомобили и др. ценности.

Сред посочените 23 лица е Ангел Кателиев, осъден за измама по делото за скандалната финансова пирамида “Галакси”. Искът срещу него е заведен от Комисията през 2010 г., а  с решение на Бургаския окръжен съд, в сила от март 2013 г., държавата отнема от Кателиев имущество на стойност близо 500  000 лв. То включва: ателие с площ от 71,93 кв.м., заедно с избено помещение в гр. Бургас офис с площ от 92,28 кв. м.  в гр. Бургас, шест леки автомобила (БМВ 520 Мерцедес Ц 200 Опел Астра Пежо 607 Фиат Браво Рено 9) и два товарни автомобила (Мерцедес и Ивеко). Отнети са и 250 дружествени дяла от капитала на заложна къща “Интеркомерс груп” ООД, налични суми по 11 банкови сметки, суми от продажбите на недвижим имот и движимо имущество, както и суми от предоставени заеми.

Имущество за 858 515 лв. е отнето с решение на Благоевградския окръжен съд от Борислав Борисов, с присъда за вещно укривателство в особено големи размери. Конфискувани са два недвижими имота, единият от които хотелски комплекс в община Благоевград. В застроената площ от 2 445 кв. м. се намират: хотелска част, плувен басейн, ресторант, дневен бар с обслужващи помещения, котелно помещение, полуподземен гараж на два етажа със застроена площ 555 кв. м., както и съответното право на строеж върху мястото. Вторият имот представлява пет шести идеални части от етаж на жилищна сграда в гр. Благоевград, с две допълнителни помещения и част от тавана на сградата. Отнети са и два леки автомобила (Форд Орион и Ауди А6) и един товарен автомобил (Форд Транзит), както и суми от продажбите на 6 леки автомобила и 50 дружествени дяла.

С решение на Видинския окръжен съд е отнето имущество на стойност 355 000 лв. от Иван Табаков, осъден за измама. В стойността на имуществото влизат: незастроено дворно място с площ 1470 кв.м. и поземлен имот от 2 067 кв. м.  в област Видин апартамент 58,80 кв. м. в гр. Видин лек автомобил Мерцедес Е230, сумите от продажби на недвижими имоти, дружествени дялове, депозити и др.

Останалите лица, осъдени на конфискация от КОНПИ, са с присъди за разпространение на наркотици, сводничество, измами с ДДС, контрабанда, укриване на данъчни задължения в големи размери, незаконна сеч и др.

Имуществото, придобито от престъпна дейност, е конфискувано след окончателно влезли в сила съдебни решения в полза на КОНПИ.

Връщане към списък