Република България
Комисия за противодействие на корупцията и
за отнемане на незаконно придобитото имущество
Начало>Актуално>Новини>Отнемат имущество за близо 1 милион лева от ДДС измамник


Актуално - Новини

26.05.2015 | 00:00

Отнемат имущество за близо 1 милион лева от ДДС измамник

IMG_0180.jpg

Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) е внесла в Ямболския окръжен съд иск за отнемане на имущество на стойност 992 730 лв. от Иван Гаванозов от Ямбол. Той има обвинение като ръководител на организирана престъпна група за ДДС измами.

Иван Гаванозов е задържан през февруари 2013 г. при специализирана операция под кодовото название „Сладки“ на ГД „Национална полиция“ и НАП под ръководството и надзора на Специализираната прокуратура и със съдействието на Агенцията по безопасност на храните. Той е задържан в офиса си в момент, докато опитвал да изгори фалшивата документация по търговската си дейност. Според обвинението схемата е включвала внос на рафинирана захар от Чехия в България и последващ фиктивен износ към Румъния.

КОНПИ иска отнемането на идеални части от книжарница и партерен етаж в Ямбол, от стопански постройки в землището на с. Маломир, автомобил, ниви на територията на областите Ямбол и Варна, както и суми от продажбата на имот и дружествени дялове, вноски в едно от дружествата и вноски по банкова сметка. Искат се и 114 000 лв., които са иззети от Гаванозов по време на полицейската акция при залавянето му.

Междувременно инспектори на КОНПИ внесоха в Пазарджишкия окръжен съд иск за отнемане на имущество на стойност 378 875 лв. от Тодор Грочев. То включва къща в Пещера и налични средства по множество банкови сметки на Грочев и съпругата му. В хода на проверката инспекторите са установили, че той не е похарчил и лев от заплата, която му е била превеждана по банкова сметка. Грочев е бивш зам.-директор на Дирекция „Автомобилна инспекция“ (ДАИ) в Пазарджик и има обвинение за корупция.

Връщане към списък